Homepage

 Levensechte wolkjes...
 vrije tijd in de spotlight
 Tijdens het schilderen....
 Schilderen als Bob Ross...
 Dezelfde avond nog naar...
 Atelierwinkel Fatamorgana..
 Happy Accidents
 Bob Ross is dood, maar...
 Bob Ross
 Geen angst voor...
 Bob Ross leeft (telegraaf)
 Kleur in de P.K.D straat
 Portret schilderen van je kat
 Nelie gespecialiseerd in katten
 Nelie bij Kunstzinnig
 kunst & vredige onderwerpen  Alleen maar blije gezichten


Dezelfde avond nog naar huis met een echt oud meubeltje  door: Hjalmar Teunissen

VLAARDINGEN - Het is een oud kistje, zeker weten. Dat zie je aan het craquelé en die ouderdomsvlekjes. Daterend van... Ja, wat zal het zijn? 1800? 1780 misschien? Het kistje heeft in elk geval een hele geschiedenis achter de rug, kijk maar naar die butsen op de deksel. Nelie Meininger van decoratie atelier Fata Morgana moest lachen toen de man dat zo stellig verklaarde. Het kistje, legde ze de verbaasde man uit, is minder oud dan u denkt. Vorige week nieuw in de winkel gekocht.  

Tranen in haar ogen kreeg Meininger toen ze zaterdag ochtends verrast werd door de muzikanten van Liberté. Ze zette haar bril op, keek door het raam van haar decoratie atelier Fata Morgana naar buiten en luisterde verbaasd. Een verrassing voor Meininger omdat ze speciaal voor Liberté in Villa Musica, waar de muziekgroep oefent, de bar heeft bewerkt met een speciale marmer-techniek. Fata Morgana is afgelopen zaterdag officieel geopend. Meininger is een expert in het ouder laten lijken van nieuw gekochte meubeltjes. Zo bewerkte ze het kistje 'uit 1780' met zoutzuur, deelde flinke tikken uit met de hamer, en voorzag de deksel van een mooie oude houtkleur. Het is te leren, zegt ze, doe mee aan één van haar workshops en je gaat dezelfde avond nog naar huis met een 'echt' oud meubeltje.

Terwijl ze over haar workshops vertelt, lopen de belangstellenden het atelier aan de P.K. Drossaartstraat 13 binnen. Op de muren heeft Meininger verschillende Ionische zuilen geschilderd, kaarsen branden en aan de wand bij het raam hangt een frescoafbeelding van een Etruskische jongeman met twee fluiten. „Die frescotechniek kunnen de cursisten ook leren. Vind het zo'n leuk volkje, die Etrusken, waren zo vrolijk", stelt Meininger terwijl ze over de oude (?) houten vloer loopt.

 

De steenimitaties van Meininger verbazen misschien het meest: graniet en marmer, met een speciale kwasttechniek slaagt ze erin hardboard te laten lijken op keihard steen. Ook hout kan ze imiteren, met behulp van een oud boekje uit 1947 waarin alle technieken worden uitgelegd. „Het is gewoon te leren", zegt Meininger, kijkend naar een mahoniehouten paneel, dat uiteraard niet van mahonie is. „Mensen willen graag zelf aan de slag, hebben veel vrije tijd, maar ook zware banen", zegt Meininger. „En het schilderen van zo'n paneel werkt heel ontspannend."

Soms vindt Meininger de meest prachtige dingen op straat, te gekke dingetjes. Ze toont de stoel die in de etalage staat. Stond gewoon op straat. Lapje stof erover heen, laagje verf (een beetje goudkleurig), prachtig om te zien. Zonde dat mensen zo'n stoeltje ooit hebben durven weg te gooien.

Ook grappig om te zien is de marmeren zuil, die eens een pvcbuis was, en nu in een etalage aan de Hoogstraat kan worden bekeken. Meininger neemt opdrachten aan, geeft workshops en kan in bepaalde gevallen thuis kijken om advies te geven.  

Decoratie atelier Fata Morgana,
P.K.Drossaartstraat 13.
Telefoon 435 36 60.


© 2016 Nelie Meininger / Studio Fatamorgana.