Homepage

 Levensechte wolkjes...
 vrije tijd in de spotlight
 Tijdens het schilderen....
 Schilderen als Bob Ross...
 Dezelfde avond nog naar...
 Atelierwinkel Fatamorgana..
 Happy Accidents
 Bob Ross is dood, maar...
 Bob Ross
 Geen angst voor...
 Bob Ross leeft (telegraaf)
 Kleur in de P.K.D straat
 Portret schilderen van je kat
 Nelie gespecialiseerd in katten
 Nelie bij Kunstzinnig
 kunst & vredige onderwerpen  Alleen maar blije gezichten


Schilderen als Bob Ross in Fatamorgana  door: Ger van Veen

VLAARDINGEN - Geen aanleg. Nooit een kwast op een doek gezet. Een hekel aan schilderen omdat altijd alles mislukt... voltooid verleden tijd. Iedereen mag zich even artiest voelen in studio Fatamorgana van Nelie Meininger in de P. K. Drossaartstraat 13. Meininger zegt dat iedereen een mooi schilderij kan maken met de Bob Ross- techniek. Groot Vlaardingen nam de uitdaging aan en ging een uurtje schilderen. Het werd een enerverend avondje maar het resultaat is prachtig.

Natuurlijk wel even een redacteur uitgezocht die op de lagere school voor tekenen niet meer dan een mager vijfje kreeg. Zonder enig talent maar met de hoop thuis te komen met een pracht van een natuurschilderij. De ontvangst in Fatamorgana is allerhartelijkst. Kopje koffie met een koekje. Aan de wanden prachtige fresco's en een etalage vol natuurgeweld van Bob Ross. Nee, geen originelen, want met de methode Ross lukt het altijd. Dat kan Meininger nu wel vergeten met zo'n artistiek onbenul van een verslaggever op cursus. Er liggen twee kwasten en een driekantig mes klaar. Pfïf, dat wordt zweten. Niets is minder waar.

Het wordt een gezellig, leerzaam uurtje. De Bob Ross- techniek is nat op nat, vandaar dat het grijze doek eerst wordt voorbewerkt met een dunne laag vloeibaar wit. 'Je moet het wel goed uitsmeren, niet te dik, adviseert Meininger. Da's makkelijker gezegd dan gedaan, maar het lukt. De eerste artistieke inspanning is in ieder geval een succes. De verf mag zomaar op tafel uitgesmeerd worden. Heerlijk, thuis kan dat niet, dat zou een ruzie tot gevolg hebben. Meininger schildert mee. Da's handig want zij is tenslotte de expert. Over het wit gaat een laag hemelsblauw. Dan mag de redacteur het eindelijk doen... en hij doet het. Flaf, flaf, flaf.. de blauwe verf wordt met de kwast zacht uitgepoetst zodat er boven een hemel en onder een meer ontstaat. Klaar zou je zeggen. "Nee, zegt Meininger, nu komt het pas.". Ze schildert met donkere verf drie bergjes. De redacteur doet haar na. In zijn beleving lijken het wel drie mislukte kabouterpuntmutsen. "Het ziet er fantastisch uit, je doet het prima!', enthousiasmeert Meininger.

 

Dan het mes. Dat valt ook niet mee. Meininger legt in een vloek en een zucht de bergen vol sneeuw. Haar leerling volgt de aanwijzingen en ziehier het wonder: drie bergen vol sneeuw. Nog even moeite met verf mengen en met de dennenbomen... maar wonder boven wonder wordt het steeds mooier. Altijd blijft Meininger prettig, helpt waar ze dat kan. Geeft aanwijzingen maar laat de ideologie van de in 1995 Amerikaanse overleden natuurschilder en Tv-ster Bob Ross het werk doen. Het uur is zo om. Meininger heeft niet teveel gezegd.

De redacteur gaat trots met een 'eigen' kunstwerk onder zijn arm naar huis. Wel aanleg, wel talent. De redacteur is een stuk zekerder van zijn zaak. Iedere dag kijkt hij nog eventjes met een schuin oog naar zijn werk, dat een muur van het redactielokaal siert. Het is het gelijk van Bob Ross met zijn 'Yoy of painting'. Iedereen kan het en het maakt iedereen gelukkig.  

Het is een klein doekje geworden. Om een groot werk te maken (40 bij 60 centimeter) moetje een hele
dag leren. Met lunch, koffie en thee en een aantal medecursisten is het een heerlijk dagje uit.
Ook leuk voor bedrijven om eens met z'n allen te Bob Rossen. Perfecte teambuilding.
Weer eens iets anders dan een koud buffet.

Naast de Bob Ross-cursussen geeft Nelie Meininger ook les in trompe l'oeil en fresco.
Op 13 februari tussen 14.00-17.00 uur kan iedere Vlaardinger voor het luttele bedrag
van 7,50 een klein Bob Ross-schilderijtje maken tijdens de
Open Dag van Fata Morgana.  © 2016 Nelie Meininger / Studio Fatamorgana.