Homepage

 Levensechte wolkjes...
 vrije tijd in de spotlight
 Tijdens het schilderen....
 Schilderen als Bob Ross...
 Dezelfde avond nog naar...
 Atelierwinkel Fatamorgana..
 Happy Accidents
 Bob Ross is dood, maar...
 Bob Ross
 Geen angst voor...
 Bob Ross leeft (telegraaf)
 Kleur in de P.K.D straat
 Portret schilderen van je kat
 Nelie gespecialiseerd in katten
 Nelie bij Kunstzinnig
 kunst & vredige onderwerpen  Alleen maar blije gezichten


Bob Ross  door: Jacques Beket 

Goed, ik kom door De Ster geen wereldkopstukken tegen zoals Bush, Madonna of de koningin, maar ik kom zeker wel heel interessante mensen tegen, zoals Nelie Meininger. Boven de deur van haar gezellig rommelige atelier staat geschreven: Studio Fatamorgana, Schildertechnieken. Als ik binnenkom vind ik haar meteen al sympathiek. Dat komt door haar aardige stem, haar vriendelijke lach en haar postuur, want ik heb een zwak voor vrouwen onder de 165 cm.

Maar ik kom niet voor haar, maar voor haar werk. Zij is kunstschilder. Eigenlijk is ze veel meer maar ik ga het met haar hebben over BOB ROSS. Ik heb Bob Ross al meer dan dertig schilderijen zien maken op de TV. Elke keer was ik geïmponeerd door de snelheid en de nonchalance waarmee hij in een half uurtje een schilderij maakte.

Die besneeuwde bergen zou ik niet altijd als voorbeeld genomen hebben, maar ik was altijd erg jaloers op zijn techniek. Even een stipje hier en een kloddertje wit daar en voila, er stond een levensechte berk. Bob Ross is een instituut en Nelie Meininger is ook daar in de leer gegaan. En nu geeft ze zelf 'Bob Ross Schildercursussen'. Die zijn vooral erg verfrissend en heel gezellig. Nelie: „Het is echt niet moeilijk. Al heb je twee linkerhanden, het gaat echt lukken.”

 

“Op zo'n avond of middag zorg ik voor alle materialen. Eigenlijk heb je maar weinig gereedschap nodig: een kwast, een mes, een waaierkwast en een palet met dertien kleuren verf. Daar kan elk schilderij mee worden gemaakt. Er wordt 'nat-over-nat' geschilderd, dat wil zeggen dat je altijd over het natte, net geschilderde werk heen schildert. Op zo'n cursus doe ik alle technieken voor en echt, al na de eerste keer gaat iedereen met een goed gevoel en met een leuk schilderij naar huis.” Ik kon het niet geloven, totdat ik het zelf probeerde. Het is echt niet moeilijk.

Op mijn vraag waarom altijd die besneeuwde bergen op de achtergrond, antwoordt Nelie: „Deze voorstellingen zijn heel populair in Canada, Oostenrijk en Zwitserland. want daar kennen ze dit uitzicht. In Nederland komt dat niet voor, dus hebben de mensen er niet veel mee. Hier is men weer lyrisch van een lavendelveld met in de verte een Frans kasteeltje. Maar dat is natuurlijk ook te schilderen met de Bob Ross techniek".

Als u meer wilt weten, kom dan zondag 17 september vrijblijvend langs in Atelier 'Le Jardin d'Artiste aan de Bergse Linker Rottekade 14. Daar geeft Nelie een mini workshop 12.00 tot 17.00 uur.

Meedoen kan ook, maar dan moet u zich even opgeven (010-4353660). Voor 9,50 euro kunt u dan zelf
op doek een klein olieverfschilderij maken om de techniek eens uit te proberen. Heeft u meteen uw
eerste eigen kunstwerk in huis
.

© 2016 Nelie Meininger / Studio Fatamorgana.