Homepage

 Levensechte wolkjes...
 vrije tijd in de spotlight
 Tijdens het schilderen....
 Schilderen als Bob Ross...
 Dezelfde avond nog naar...
 Atelierwinkel Fatamorgana..
 Happy Accidents
 Bob Ross is dood, maar...
 Bob Ross
 Geen angst voor...
 Bob Ross leeft (telegraaf)
 Kleur in de P.K.D straat
 Portret schilderen van je kat
 Nelie gespecialiseerd in katten
 Nelie bij Kunstzinnig
 kunst & vredige onderwerpen  Alleen maar blije gezichten


Happy Accidents door: Marcel van Roosmalen

In galerie Fata Morgana in Vlaardingen geeft Nelie Meininger (52) de cursus The joy of painting volgens de Bob Ross-methode. Zoiets duurt een dag, maar na afloop ga je gegarandeerd met een zelfgemaakt schilderij naar huis. Volgens Nelie is de Bob Ross-methode uitermate geschikt voor mensen met een drukke baan. 'Bob maakt het hoofd leeg.' Nelie heeft koffie gezet voor ons. Voor we gaan schilderen, praat ze ons eerst bij over Bob Ross. Bob had bij leven een enorme krullenbol en een baard.

Nelie pakt een verfpot met Bob Ross-verf. Ik kijk naar de afbeelding op de pot en herken de kunstenaar van de uitzendingen op AT5. 'Hij nam een permanent omdat het volgens zijn kapper het goedkoopst was in het onderhoud', zegt Nelie. 'Later is het zijn trademark geworden.'

Om een lang verhaal kort te maken: Bob Ross vond een schildermethode uit waardoor iedereen kon schilderen. Hij maakte er televisieprogramma's van, die nog steeds over de hele wereld worden uitgezonden. Kunstenares Nelie Meininger weet nog precies wat er door haar heen ging, toen ze Bob voor het eerst zag. 'Die stem! Die looks! Die methode! Ik was geïntrigeerd.'  Helaas stierf Bob tien jaar geleden, maar gelukkig was hij nog op televisie te zien.

Een paar jaar geleden meldde Nelie zich aan voor de cursus 'Certified Ross Instructor' (CRI) in Roermond. Hier leiden mensen die Bob Ross gekend hebben, leraren op. Co en ik wandelen door het gezellige atelier en staan stil bij de drie certificaten - CRI Level 1, CRI Level 2, CRI Level 3 - die boven de kachel aan de muur hangen. Sindsdien geeft ze naast cursussen Fresco en Toscaans schilderen ook Bob Ross-cursussen. En dat loopt goed. Ze toont ons de werken, die binnen een dag te maken zijn. We zien het berglandschap, het bos, het huisje in het bos, de waterval, het rivierlandschap en wildlife.

De werken zijn allemaal vervaardigd volgens de beroemde 'nat-op-nat methode' van Bob Ross. Ze doet voor hoe zoiets gaat. Ze pakt een kwast en begint een doek wit te verven met speciale vloeibare Bob Ross-verf. Als dat is gebeurd, pakt ze met een mesje wat speciaal 'bergmengsel'. Het ziet er inderdaad eenvoudig uit en als ze zo nog even doorgaat, ontstaat er inderdaad een berglandschap. Nelie gaat nu zo op in haar verhaal dat ze maar blijft praten. Over de speciale materialen.

Voor een gemiddeld schilderij zijn veel kwasten en speciale verf nodig. Een wildlife finishing brush nr 8 kost al 11,61 euro. Gelukkig gebruikt Nelie die niet. Ze is ook een erkend Bob Ross-dealer en kan alle gewenste materialen, eventueel met korting leveren. Dan schakelt ze over naar de het onderwerp landschappen. Die vindt ze toch wat beperkt. Altijd maar weer die bomen, rotsen, rivieren en bergen. 'Moet je je voorstellen wat er was gebeurd als Bob Ross de mogelijkheid had gehad om naar Afrika te reizen', zegt Nelie.

We proberen het ons voor te stellen. 'Van alles', zeg ik. Nelie knikt. Ze heeft laatst voor de lol een Van Gogh gemaakt met de Bob Ross-verf. Het schilderij hangt boven de deur. Fotograaf Co en ik bestuderen het schilderij en constateren weinig verschillen met de echte Van Gogh. 'Er is maar één verschil', zegt Nelie. 'Dit is in anderhalf uur gemaakt.'

 

We krijgen nieuwe koffie en op verzoek doet ze ook de buitendeur van haar atelier dicht. Het is tenslotte min vijf. Nelie praat over de overeenkomsten tussen Van Gogh en Ross. Ze hadden alle twee een baard en ze waren alle twee revolutionair bezig. Maar als
ze het dan toch heeft over de grote schilders uit heden en verleden, moet ze constateren dat Bob Ross een van de bekendste is.
Of in ieder geval de bekendste.

'Na zijn dood is het alleen maar meer geworden. In China en Turkije is hij nu helemaal in. Er zijn miljoenen mensen
bezig volgens zijn methode.' Gelukkig - voor haar is het aantal officiële Bob Ross-instructeurs in Nederland beperkt.
Volgens Nelie zijn het er vijf.

Een dagje schilderen - inclusief zelfgemaakt kunstwerk en lunch - kost bij haar 65 euro per persoon per dag.
En iedereen kan het. Zé zegt: 'We don't make mistakes, we make happy accidents.'

Het is een uitspraak van Ross, waar ze zich graag aan vastklampt. 'Hij was een hele wijze man.'  

 

 


© 2016 Nelie Meininger / Studio Fatamorgana.